Prostovoljstvo v Brežicah

oktober 30, 2015

Ne vem, kje naj začnem, nevem niti, ali naj sploh napišem to objavo o svoji izkušnji v Brežicah. Prvič zato, ker se mi zdi  brezveze, ko se nekateri hvalisajo s print screeni smsov, da so darovali 1e dobrodelnim organizacijam (moja objava je nekako podobna), drugič, ne da se mi ukvarjat z negativnimi/sovražnimi komentarji, za katere smo slovenci eksperti.
Potrudila se bom vse skupaj opisati čim bolj objektivno in ''očiščeno'' svojega mnenja in stališča do trenutne situacije.


Vem, da s tem, ko sem šla tja nisem pripomogla h dvigu slovenskega BDPja, begunski krizi, vojni v siriji, (de)stabilizaciji EU... skratka, moj vpliv je minoren oziroma zanemarljiv.

Za začetek, pozabite na vse predstave o tem kaj naj bi se dogajalo v Brežicah po prikazu medijev. Če niste bili tam, žal ne veste kako je, ker spremljanje preko FB in medijev ni ravno kredibilno. Vsak je lahko pameten in nudi ''podporo'' preko FB komentarjev, to je najlažji, se strinjam.

 Poudarila bi še, da vseh beguncev nikakor ne smemo metati v isti koš, razlike med njimi so enormne.

V torek popoldne sem šla na sprehod s svojo najboljšo prijateljico. Zadnje čase so najina glavna tema pogovora begunci, zato sva se v afektu odločili, da je najboljše, da si trenutno dogajanje ogledava na licu mesta. Prijavile sva se preko obrazca na spletni strani slovenske filantropije in v roku pol ure že dobili klic, če bi lahko delali naslednji dan nočno izmeno. Rekli sva ja, iz društva so nama rekli, da naju tekom dneva pokličejo in o vsem še obvestijo. Do 20.30 ure zvečer naju ni poklical nihče, zato sem klicala nazaj, kjer sploh niso vedeli kdo sem, niti nič. Nekako smo se uspeli dogovoriti. Skratka, organizacija prostovoljcev tega društva ni ravno najboljša.

Naslednji dan smo se dobili ob 16h v Dobovi na železniški postaji. Prvi stavek, ''razsaja kolera in tuberkuloza'', prostovoljci dobimo rokavice in masko. Govorilo se je še o neki eksotični bakteriji, ampak to so zgolj nepreverjene informacije med prostovoljci. Od tam so nas odpeljali na policijsko postajo v Brežice, kjer smo počistile vse smeti na območjih, kjer imajo ''zagrajene'' begunce. Smrad je bil neznosen, še dobro, da sem bila prehlajena. Kaj vsem sem pobirala med smetmi, rajši ne bom pisala, med drugim tudi veliko ostankov hrane. Prostovoljec iz dnevne izmene je rekel, da so našli načrt, kako, kje in pri komu se mora nekdo javiti v Nemčiji. Tudi sama sem našla podobne listke, prijateljica isto. Nato smo v kombi zložili še umazane deke, ki so jih peljali v čistilnico, 3 prostovljke so šle zraven, zato sva s prijateljico ostali sami na policijski postaji. Vodja civilne zaščite nama je določil še par nalog in ko sva vse opravili, nisva imeli kaj za počet. Klicali sva najino koordinatorko, ki pa se žal ni javljala na telefon in ker nisva prišli, da bi tam sedeli na postaji, sva šli v prostore, kjer opravljajo postopke registracije. Tam sva se ''priključili'' Rdečemu križu. Organizacija prostovoljcev Rdečega križa je neprimerljivo boljša. Takoj naju je popisala policija, dobili sva akreditacijo za dostop še do drugih območij, ter podrobnejša navodila (med drugim, kaj narediti, če pridemo v neposreden stik - dotik z begunci). Ampak to je druga zgodba, ki je irelavantna in o tem ne bi pisala. Skratka, vse pohvale Rdečemu križu.

V prostorih registracije sem pomagala ženskam z otroci (jih oblačit, dat hrano, itd), kolegica pa je beguncem za ograjo nosila čaj. Ženske so bile zelo prijazne, vse so se mi zahvaljevale, večina jih sploh ni hotela vzeti hrane. Vse so mojih let, noseče in z vsaj tremi otroci. Prišla je punca,  visoko noseča s punčko staro približno 3 leta in dojenčkom, ki je bil brez čeveljčkov in brez nogavičk. Jaz sem skoraj zmrznila. Dojenček je bil preveč nemiren, da bi ga oblekla in obula, zato sem ga prijela jaz, da ga je obula mamica. Dojenček je bil ves pokakan, mamica pa je praktično komaj stala. Mali se je jokal, drl, bil je nemiren. Takrat sem se komaj zadrževala, da se mi ne ulijejo solze.

Vodja civilne zaščite naju je nato s prijateljico poslal delit deke in hrano h ograji, kjer so premeščali begunce. Tam sva bili še z ostalimi prostvoljci in prostovoljci iz Nemčije, ter slovensko vojsko in policaji. Vojakom in policajem lahko rečem samo kapo dol, meni bi se na njihovem mestu že zdavnaj zrolalo. Do beguncev so izjemno spoštljivi, tudi do naju s prijateljico so bili zelo prijazni. Vprašala sem jih, koliko časa že delajo, odgovor - 14 dni, brez urnika.

Okej, tukaj, 20cm stran od ograje, pa je bila zgodba malo drugačna, zato najboljše, da vse dogodke naštejem kar po alinejah. Kolegica je na vhodu v ograjen prostor vsem otrokom in ženskam delila deke, noben otrok ali ženska v prostor ni šel brez deke, zraven sta stala in to nadzorovala tudi 2 policista. Jaz sem za ograjo delila dodatne deke/obleke/hrano/vodo, če jih je kdo potreboval. Prednost imajo ženske in otorci, moški najprej dobijo šal/rokavice/kapo, če ostane kaj dek, jih razdelimo njim.  Ostale dogodke in dejstva najboljše, da naštejem kar po alinejah:
- po mojih ocenah, je bilo tisti večer 85% moških beguncev, manjšina ženske in otroci,
- po deke so hodili samo moški, češ, da je za otroke. Isti moški, ki je že imel po 2 deki, po deko pa je prišel vsakič z drugim otrokom ali pa je en otrok večkrat prišel v različnimi moški,
- moški ugrabljajo otroke in ko pridejo do tega kar hočejo, otroka kar pustijo in grejo, ko policaj otroka dvigne in vpraša čigav je, jih 10 dvigne roke, da je njihov,
- moški ima 5 dek, ženska in otroci so brez čevljev, moški deke ne bo dal (čeprov je ovit že v 5ih dekah),
- moški me je prosil za nekaj, v vsem tistem šundru ga nisem točno razumela kaj hoče, zato sem ga vprašala, če potrebuje nogavice ''socks'', odgovoril mi je ''no... sex... you'',
- moški je nosečo žensko brcnil v trebuh,
- moški je noseči ženski razbil nos,
- po deko je prišel moški s punčko brez čevljev, ovit v 2 dekah, deke mu  nisem hotla dati, rekla sem mu, naj v deko ovije punčko. Angleško jih razume 1%, nekdo mu je prevedel, kaj sem mu rekla, smejat se mi je začel v glavo, češ, da punčki ne bo dal deke,
- nekateri moški so hodili po deke in, ko sem jim rekla, da najprej ženske in otroci, so razumeli in šli,
- očka z veliko družino je najprej poskrbel, da imajo vsi deko, zase je sploh ni hotel, vzel je samo rokavice, za katere je bil neizmerno hvaležen,
- ženske in otorci spijo zunaj, moški notri v šotorih,
- moški je zelo lepo in kulturno vprašal, kam lahko vrže plastičen krožnik od obroka v smeti,
- moški z otrokom je hotel deko (otrok je deko že prej dobil) in ker mu je nisem dala, je začel šamarat otroka, da je jokal, češ zaradi tega, ker ga zebe. Deko sem mu seveda takoj dala, ni minilo 3 minute, ko se je moški zavil v deko, otroka seveda nikjer blizu,
- vse deke, ki sem jih delila so bile ravno iz čistilnice ali pa so bile še nove, zapakirane od Ikee, ki sem jih odpakirala pred njimi. Ženska je imela sivo deko (ki ji jo je na vhodu dala prijateljica), prišla je do mene rekla, da ji ta ni všeč in da bi rada deko rdeče barve,
- nekateri moški, ki so znali malo angleško, so mi pomagali pri prevajanju, kaj kdo potrebuje oz hoče, v zameno niso želeli ničesar,
- ko sem delila vodo, so jo vzele vse mamice z otroci, medtem, ko se so se moški (nekateri) zmišljevali, da nočejo vode, ampak juice ali mleko.

Bilo mi je grozno opazovat ljudi za ograjo, ko ležijo na mrzlem, na blatu. Človek se tukaj vpraša, kam je izginilo človeško dostojanstvo. Vem, da ne gre drugače in da se naši trudijo po vseh močeh, ampak še vedno, meni je bil ta del najbolj grozljiv. Živalsko. Ko to vidiš, veš, da imaš doma polno rit vsega, že če se lahko stuširaš 1x na dan.

S prijateljico so naju zopet premestili v prostore, kjer registrirajo. Vse slikajo in jim vzamejo prste odtise, večina jih je brez dokumentov. Nikoli ne bom pozabila ženske z novorojenčkom, kateremu je takoj po rojstvu mamica umrla v eksploziji. Nekdo ji je ukradel flaško za dojenčka. Povedala mi je, da ji neka druga mamica, ki prav tako doji, da nekaj svojega mleka za otroka.

Vsi, ki želite pomagat (ne glede na to, kakšno je vaše stališče do situacije) se lahko prijavite preko spletnih obrazcev. Dejstvo je, da je situacija kakšna kot je in da je pomoč potrebna, da bo vse steklo. S tem, ko pomagate, pomagate tudi policistom in vojakom ter ostalemu osebju, ne samo beguncem.

Še enkrat, kapo dol našim vojakom in policajem.

Obrazci za prijavo (klik) : Rdeči križ in Filantropija.

You Might Also Like

3 comments

  1. Hvala za to poročilo in tvojo pomoč...

    OdgovoriIzbriši
  2. Katarina, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa je bilo poročilo in pol. Kapo dol, da si šla. Resno. You go girl.

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden