FITNES: Moj način prehranjevanja

julij 24, 2014

Vse najbolj zanima moj jedlinik, kaj in kako jem, zato sem se odločila, da bom najprej napisala nekaj o tem. Ta objava bo dokaj splošna, saj je namenjena zlasti tistim, ki je na fitnes odpravljate prvič in praktično ne veste nič o tem. Tako kot jaz lansko leto, ko nisem imela pojma o prehrani ali pa ftnesu (no sej še zdej nisem lih ekspert, vsak dan se naučim nekaj novega). Kmalu sledijo vse podrobnješe objave o živilih, recepti, kje kupujem in kaj kupujem, itd.


Najprej naj vas vse, ki si želite videti moj jedilnik razočaram, da jedilnika nimam. To se mi zdi največja neumnost kar jih je, tako se ne da živeti (ok, mogoče 14 dni), na dolgi rok pa sploh ne. Določen imam dnevni kalorijski vnos ter razmerje beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, ki jih zaužijem vsak dan (=makrohranila, v nadeljevanju makroti). Poleg tega pa pazim še na vnos vlaknin, vitaminov ter mineralov (o dodatkih sledi podrobnejša objava). Točnih vrednosti koliko česa pojem tukaj ne bi pisala, saj je to zelo individualizirano in odvisno od večih dejavnikov (višina, teža, starost, treningi...). Približno vrednost si lahko sami izračunate na iifym kalkulatorju - klik. Lahko pa povem, da je moj kalorjiski vnos cca 1500kcal, v katerem prevladujejo ogljikovi hidrati, sledijo beljakovine (vsaj 2g/telesna teža), minimalno pa pojem maščob. Za take stvari vam priporočam, da se posvetujete z nekom, ki se s tem profesionalno ukvarja, ker jaz se ne.

Načeloma bi lahko pojedla karkoli, samo, da bi pasalo v moj dnevni vnos in v makrote (to imenujemo fleksibilno prehranjevanje - pogooglite: iifym), vendar tega ne počnem in se trudim prehranjevati čim bolj ''clean'' in jesti čim več nepredelane hrane. Vso hrano si skuham in pripravim sama. Obvezno moramo paziti tudi na vlaknine, ki so pomembne za dobro prebavo in metabolizem. Dobimo jih v kompleksnih - sestavljenih oglijkovih hidratih (polnozrnati), zelenjavi, stročnicah ali pa v obliki 100% vlaknin - indijski tropotec - psillium. Priporočen dnevno vnos vlaknin je 14g na 1000kcal. Ne smemo pozabiti tudi na mikrohranila - vitamini in minerali, ki jih zaužijemo v hrani, predvsem pa v prehranskih dopolnilih - za moje pojme je najpomembnejši Vitamin C in pa kot nujen dodatek uporabljam še omega 3 kapsule (ribje olje).

Pomembna je tudi tekočina - jaz spijem veliko čaja, sladkanega s stevio ali pa mineralne vode, predvsem zaradi občutka sitosti. O tem, zakaj je potrebno piti veliko vode, ne bom zgubljala besed, v glavnem, spijte je čimveč.

Po mojem mnenju je najpomembnejše to, da vso hrano, ki jo zaužijemo stehtamo, saj samo tako točno spremljamo naš vnos in le tako vemo, na čem smo. Če ves čas spremljamo vnos, ga lahko prilagodimo željenim rezultatom. Za spremljanje makrotov uporabljam program MY FITNESS PAL - vsem ga priporočam, saj ima ogromno bazo vseh živil - tudi slovenskih.

Da pa vas nebom pustila praznih rok, bom napisala približno kaj jem čez dan (seveda vse sporti spreminjam):
zajtrk: lahka skuta + jagodičevje
malica: proteinska čokoladica
kosilo: pusto meso (riba, piščanec, ali pa vegansko meso) + riž/testenine/krompir, zelenjava
malica: whey šejk po treningu, jajca ali pa palačinke iz jajc + banan
večerja: kazein in oreščki (indijski, macadamia, arašidi, mandlji, lešniki).



Ok, tole je nekakšen mini uvod v mojo zgodbo glede hrane. Rajši napišem več objav in bolj podrobno, kot da tukaj pišem romane, se strinjate?

(vse slike so neobdelane)




You Might Also Like

8 comments

  1. kopalke pa niso original, ane?

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa postava in lepe kopalke..od kje so? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Boš napisala tudi kakšno objavo o tem, katere bloge, spletne strani ali forume redno spremljaš in ti pomagajo pri nabiranju informacij za oblikovanje in utrjevanje postave?

    Se pa tudi sama strinjam s teboj, da je povsem neumno oz. še bolje rečeno neuporabno, da imaš točno določen jedilnik in vedno isto ješ, vsaj za nas "navadne smrtnike", ki se ne podajamo na vrhunsko pripravljenost. Se mi zdi boljše, da veš, kaj je bolj primerno, da ješ in si sproti prilagajaš :) koliko časa ti vzame tehtanje izdelkov? Če prav razumem, jih samo stehtaš in daš v aplikacijo My fitness pal in ti tam avtomatsko vse izračuna - OH, M, B ipd?

    Aja, se strinjam, da je boljše, da napišeš več krajših objav, kot pa cele romane. Je precej bolj berljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super objava. Tudi sama sem ljubiteljica clean eating in si pripravljam skoraj vse sama doma. Med počitnicami je to lažje, kot potem, ko je faks. Imaš zelo lepo postavo in kopalke. Se že veselim novih objav :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede jedilnika sem se jaz ful časa lovila in mi je najbolj odgovarjalo čim manj OH. Sem se ful boljše počutila, edini problem mi je bil da sem pogrešala kaj sladkega. Potem sem prešaltala na "zdrave" sladice. :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Zivjo Katarina!

    Kaksno je tvoje razmerje med makrohranili?

    Hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden