FITNES: Najpogostejše napake punc pri hujšanju

julij 28, 2014

Odkar sem shujšala, mi ogromno punc piše in me sprašuje, kaj počnem. Ko jim povem, pa nobena ni pripravljena tega počet oz. imajo svoje teorije, kaj je optimalno za izgubo maščobe in kilogramov. Te teorije so v 99% napačne in pobrane iz raznih ženskih revij, brez kakršne koli podlage. Tudi sama sem dolga leta tavala v temi in delala točno te napake, po pričakovanjih rezultatov ni bilo oz. niso bili taki kot sem si želela. Na konec koncev radikalno hujšanje ni dobro za telo.

1. STRADANJE
Najpogostejša in najhujša napaka, s katero si naredimo več škode kot koristi. Je šok za telo, da od kar naenkrat ne dobi več hrane. To za sabo povleče katastrofalno posledico, ki je upočasnitev metabolizma (dober metabolizem je ključen za zdravo telo in skladno, fit postavo). Metabolizem kuri kalorije in ko je upočasnjen, jih kuri le še zelo malo, kar pomeni, da po neki točki ne bomo več izgubljali maščobe. Če ne bomo jedli, nam bo telo požrlo tudi mišice, da bo dobilo hrano - telo najprej ''požre'' mišice, ker so največji porabniki energije (ja, več mišic imaš, več kalorij kuriš), špeh in maščoba pa bosta ostala. Ne sliši se ravno kot hud body, ane? Če odmislimo vse slabe posledice, ki jih ima na naše telo, ne smemo tudi pozabiti, da stradanje zelo vpliva na psiho.
Ko bomo začeli normalno jesti, bomo vso izgubljeno težo pridobili nazaj, saj bo telo vse dalo v špeh, ker je sestradano - obrambni mehanizem. S tem dosežemo samo kontra efekt, naš trud je tako rekoč zaman. Sploh pa za moj okus je shirano, koščeno telo, brez oblin in mišic grdo. Ups. Stradanje ima še mnogo več negativnih posledic, jaz sem omenila samo par splošnih, ki se nanašajo na oblikovanje postave.

2. PREVEČ KARDIA IN PREMALO TRENINGA Z UTEŽMI
Ok, tole je pa moja večna napaka. Včasih sem samo in izključno tekla po 10km na dan. Shujšala sem, cca 13kg, ampak moram priznat, da je bla moja postava ''nikakva'', brez oblike in vsa povešena. Izgubila sem vse mišice, ostalo mi je pa še ogromno špeha na trebuhu, po nogah, rokah, skratka povsod. Bila sem kot ogromen puding. Zdaj sem 100% opustila kardio trening in odkar delam večinoma samo z utežmi so rezultati čisto druga zgodba. Telo se je oblikovalo, izgubila sem maščobo na trebuhu (tudi drugje seveda) in pridobila minimalno mišične mase. Skratka, rezultatov fitnesa in pa rezultatov teka ne morem primerjati. Vem samo, da če bi to vedela že 7 let nazaj, ko sem prvič začela teči, bi šla rajši v fitnes... nedvomno. Za kurjenje maščob priporočam visoko intenzivne treninge namesto cardia.

3. NAPAČNA PREHRANA - PREVEČ SADJA, PREMALO OH in B
Večinoma punce na dieti jejo samo sadje, češ, da ne redi. To ni res, sadje vsebuje fruktozo, ki pa je v večjih količinah še ''slabša'' kot sladkor (ja, bolš je, če bi jedli bel sladkor na žlico). Pri sadju moramo biti pozorni, da ga ne pojemo preveč. Meja je cca 30g fruktoze na dan (pazi, to ni enako 30g sadja na dan). Sama sem pri sadju zelo pazljiva, vsak dan pojem cca 100g jagodičevja in 100g banane. Druga napaka je črtanje ogljikovih hidratov iz jedlinika (karbofobija). Ogljikove hidrate potrebujemo za energijo in nasplošno delovanje telesa. Moja dieta je visoko hidratna, pa sem vseeno shujšala. Nemogoče, ane? Hehe. Skratka, jejte OHje, sicer ne preveč. Pripročam kompleksne OH, riž, kvinojo, čičeriko, grah, krompir ... Pomembne so tudi beljakovine, saj so gradniki mišic. Če pa hočemo lepo oblikovano telo pa potrebujemo tudi malo mišic - da nebomo kot puding in da bo vse stalo tam kjer mora. Beljakovin je treba pojesti cca 2g/telesno težo. Beljakovine so: pusto meso, skuta, cottage cheese, whey, ribe, beljaki.

4. ČAS IN VZTRAJNOST
Za rezultate je treba biti potrpežljiv, saj ne pridejo čez noč. Ključ do uspeha je vztrajnost, saj tisti rezultati, ki pridejo po daljšem času in z več truda bodo trajali dlje, kot pa rezlutati, do katerih pridemo hitro (npr. stradanje). Pomembna je tudi mislenost in sprejetje takšnega načina življenja, ne pa, da na dieto gledamo kot na neko krajše časovno obdobje in datumsko določen rok, do katerega moramo izgubiti točno določeno število kilogramov. Tudi, če želimo lepo telo in rezultate ohraniti, je potrebno prav tako veliko dela (treningi in prehrana), enako, kot za doseganje, če ne še več.

You Might Also Like

32 comments

  1. Hej... Zanima me pod kaj potem uvrščaš Body Attack? Pod kardio trening ali kot kaj? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. U izi ampak ful dobro napisano! Se strinjam čisto z vsem. Sicer pa ko pogledam tvojo postavo točno vem o čem si pisala ;) go girl!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hey! Pod kakšen trening potem šteješ body attack? Kardio ali kaj? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pod visoko intenzivni seveda - visok srčni utrip, kardio - dologtrajna in neintenzivna vadba z nižjim srčnim utripom. :)

      Izbriši
    2. Vem, da vadba body attack sodi v kardio. Toda napisala si, da si sedaj 100% opustila kardio trening, še vedno pa hodiš na body attack, zato takšno vprašanje, ker mi to nekako ne gre skupaj.

      Izbriši
    3. Jaz BA uvrščam med visoko intenzivni trening in NE kot kardio, si me narobe razumela ;)

      Izbriši
  4. Bodyattack je kardio

    OdgovoriIzbriši
  5. Z glavnimi točkami se povsem strinjam, ne strinjam se pa s trditvijo, da s tekom ne moreš izgubiti maščobe. Sama sem si s pomočjo teka precej izboljšala postavo - raven trebuh in celulita je bilo bistveno manj, seveda ob normalnih prehranjevalnih navadah (ne preveč hitre hrane, sladkih pijač, alkohola ipd). Bi pa rekla, da so v kombinaciji z anaerobno vadbo precej boljši rezultati in tudi hitreje prideš do njih. Najbrž je res, da če že moraš izbirati, je boljši fitnes kot tek za oblikovanje postave, ampak vsem pač fitnes ne ustreza ali diši. Meni nikakor ne, zato iščem alternative poleg teka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda s tekom lahko izgubiš maščobo, sem tudi napisala, da sem j (13kg). Je bila pa moja postava daleč od lepe, še vedno mi je ostala maščoba na trebuhu in po drugih delih telesa, ker mišic sploh ni bilo, tako,da je posledično ostal samo špeh. Sem probala obe poti in rezultati, ki sem jih dosega s fitnesom so neprimerljivi (na fotki, kjer imam koralne kopalke vidiš rezultat teka). Je pa seveda vsak posameznik svoja zgodba, nekaj kar deluje na meni, ni nujno, da bo tudi na tebi in obratno sieved. Se pa strinjam, na fitnes je bila tudi meni na začetku muka in sem res rabla ogromno motivacije, ampak se splača. Če bi bilo to preprosto, bi vsi hodil na fitnes, tko pa ne ;) Jaz sem si res želela, da letos ne bi bila slabe volje v kopalkah in vsa zakamuflirana, tko, da enostavno nisem imela izbire in sem pač mogla it :). Zdej mi je pa najboljš!

      Izbriši
    2. Zanimivo, če ne bi omenila, bi mislila, da si na tisti sliki bila v obdobju brez rekreacije :/ glede na trenutne slike, se ne čudim zakaj vztrajaš na fitnesu, ker je res precejšnja razlika ;) hehe ja, če bi bilo vse tako preprosto bi bli vsi izoblikovani in natrenirani, a žal ni... vsekakor čestitke za zbran pogum in takšen napredek ;)

      Izbriši
    3. Ja, res je. Pa na tej slikci sem imela 3kg manj kot sedaj.. nic nisem jedla in pa tekla po 10km vsak dan. Upam, da zdaj razumes moj odpor do teka :D Je pa tud odvisno kaksni so tvoji cilji, ce hoces bit suh je tek super, ce pa hoces bolj preoblikovat telo pa po moje moras it kr lepo na fitnes - npr. misicastih ram, trebuha, hrbta, rok ne bo od teka. Ko pa pades not v celo fitnes zgodbo je pa super, men res ni vec oroblem it. Mors met zanimiv trening (ne pa na tistih trenazerjih), spoznas folk, ki ti pomaga in te motivira in je zakon! Ko pa vidis rezultate pa sploh!

      Izbriši
    4. kakšne vaje pa potem počneš, če v fitnesu ne delaš na trenažerjih? je mogoče možno na MyFitnesPal spremljat tvojo prehrano? drugače pa res vau oblikovano telo in super za vztrajnost in predanost :)

      Izbriši
    5. Na trenažerjih delam 3 vaje za hrbet in 1 vajo za kvadriceps, vse ostalo počnem v kletki, z olimpijsko palico,prostimi utežmi ali pa kr z lastno težo (sklece, chin up, trebušnjaki..). Res je fitnes čist druga zgodba, če ne uporabljaš trenažerjov. Je pa to dvorezni meč, ker je težja pravilna izvedba in pa moraš meti malo bolj okremplejno telo in pa stabilizacijske mišice. Hvala, take stvari je vedno lepo slišat! Sicer niti slučajno ni še to to, kar sem si zadala in me čaka še kar dosti dela, predvsem pa vztrajnosti ja :/

      Izbriši
  6. BA je čisti kardio ;). Še tega opusti ali pa ga zamenjaj s kakšnim HIITom (šprinti), pa bodo rezultati še hitreje :).
    Believe me, been there, done that :( (learned the hard way)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S tem, da je BA cardio se niti slučajno ne strinjam(lahko preveriš pri svojem BA inštruktorju). Za cardio je značilen nižji srčni utrip, medtem ko imam pri BA pulza vsaj 200. BAobiskujem izkljucno zaradi lastnega užitka in družbe, ne pa zaradi hujšanja. Za nizkointenzivno vadbo se načeloma štejejo aktivnosti med katerimi se lahko pogovarjamo - med BA se niti slučajno ne moraš pogovarjati, razen, če nisi Wonder woman.

      Izbriši
    2. BA ni aerobni kardio, ampak anaerobni KARDIO. Še vedno pa je kardio ;). Z njim ne boš dobila mišic, ampak boš delala na kondiciji. Če v tem res uživaš, potem ga izvajaj še naprej, drugače je BS.

      Izbriši
    3. Joj hehe, sej visoko intenzivni trening je pa anaerobni kardio ;) Mislim, da je moj termin ustrezen in da tisti, ki hoče razume kaj sem hotla povedat. Nikoli nisem rekla, da BA obiskujem zaradi mišic, ampak ponavljam, zaradi lastnega užitka in družbe, ter ker mi paše, ker se tam res prešvicam. Tudi fitnes ni dovolj za mišice, amapk več let ciklov mase in definicije (v kombinaciji s fitnesom seveda).

      Izbriši
    4. Bom v naslednjih objavah upoštevala tvojo pripombo, če bom o tem še kej pisala! LP

      Izbriši
    5. Katarina ima prav! BA je visoko intenzivna vadba pri kateri se krepi srednje-vzdržljivostna moč in splošna kondicija. Zaradi konstantne spreminjanja načina gibanja pri BA v večji meri deluje centralno-živčni sistem, kot pri šprint vadbi kjer se telo po nekaj zaporednih šprintih adaptira na gibanje in tako zmanjša porabo kalorij z vidika manjšega obsega delovanja CŽS. Visokointezivni trening se ne določa ali z njim dobiš mišično maso, temveč po frekvenci bitja srca. PS.Moj aspekt o BA je BA kjer se ne špara z močjo, hitrostjo in "sapo".
      LP, Peter Bukovnik osebni trener

      Izbriši
  7. Sama tudi hodim na fitnes, a bolj za splošno vzdržjivost in zdravje, kot z namenom doseči nek cilj. Zanima pa me, a si se kakšni hrani popolnoma odrekla? Npr. slaščice in podobno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, najprej sem se odrekla vsej predelani hrani in si vse pripravim sama. Ne uporabljam pa bele moke, sladkorja in olja. Vsem dobrim stvarem skratka :)

      Izbriši
  8. Jaz vedno pogrnem pri tretji točki. Pa niti ne zato, ker bi jedla preveč sadja in to, ampak zato, ker enostavno ne pazim dovolj, kaj pojem. In ker še vedno nisem zbrala dovolj volje, da bi se odpovedala belemu kruhu, ki je ena mojih najšibkejših točk :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bel kruh sploh ni problem, v primernih količinah seveda! Drugače pa super blog, sama ga z veseljem prebiram in komaj čakam, da kaj objaviš. lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja načeloma res ni, samo men ga psiha ne dopušča in pa to, da ko enkrat začnem, bi ga lahko pojedla 10kg. Hvala ti!!

      Izbriši
  10. Videla sem na instagramu, da si "odkrila" cips pecen v pecici, pa me zanima v kater obrok v dnevu si ga vkljucis? :) Ali je to pac pregreha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pregreha :/, poleti si vec privoscim, drugace pa nimam nic razdeljeno po obrokih, pazim samo na celotni dnevni vnos.

      Izbriši
    2. Zelo dober post, vse pohvale glede tvojih fitnes objav. Keep it up!;)
      Z vsem se strinjam, razen glede sadja. Dejansko je v sadju levuloza, ki ni čisto enaka kot fruktoza, in zato tudi ni tako škodljiva. Če bi bilo sadje res tako zelo slabo, potem bi imeli vsi, ki recimo 4/5 obrokov jedo sadje, slabo postavo. Ampak je ravno obratno. Imajo krasno telo in so bolj zdravi kot kadarkoli prej. Rastlinska hrana je odlična za se pozdraviti raznoraznih kroničnih in avtoimunskih bolezni, tudi diabetesa:)

      Crayons and Beads

      Izbriši
    3. Živjo! Kar se tiče sadja, se ravnam po navodilih trenerja, ker pa sama obožujem sadje, sem se kar dosti poglobila v to zadevo in na kratko: The problem when it comes to fruit on a diet is that it contains a high amount of fructose, which can make losing weight slightly harder in some situations.
      In addition it is handled by the body differently than say if you had eaten an equal amount of carbohydrates from a strictly starch or glucose source such as bread, pasta, or rice.
      Fructose, rather than being delivered to the muscle tissue, goes directly to the liver, where it then gets stored. The liver can store approximately 50 grams of fructose and then any more taken in after that will turn directly to fat.
      Poznaš mogoče točno določeno osebo, ki poje 4/5 obrokov sadja in ima krasno postavo? Namerč mami in sestra nikakor nista bili zadovoljni s sadno dieto, prav tako kolegica, ki je z namenom ohranjanja kilogramov med izpitim obdojem jedla večinoma sadje in se zredila za 8kg. Prav tako ne vem, kako lahko s takim načinom prehranjevanja zadostiš potrebi po beljakovinah, maščobah in vlakninah, ki pa so esencialni za ''super'' postavo, ki pa je seveda zelo relativna.
      Sem trenutno na dopustu in bom naredila en mini 14-dnevni eskperiment in jedla več sadja, pa bom videla kakšen bo odziv telesa (upam,da čim manjši, hehe). Lepo se imej!

      Izbriši
    4. Ja, na Youtubu je ogromno ljudi, ki jedo večinoma samo sadje in zelenjavo (in seveda tudi telovadijo, brez tega ne gre); na primer Freele (the banana girl) - ona je večinoma samo sadje in ima (za moje pojme) dobro postavo. Pa tudi sama večinoma jem rastlinsko hrano že nekaj mesecev in sem opazila napredek.
      Prehrana me res hudo hudo hudo zanima, tudi zato, ker študiram medicino in sem prepričana v to, da nepravilna prehrana lahko povzroči marsikatero bolezen... Na žalost pa ni veliko knjig pri nas o tem. Si mogoče prebrala Kitajsko študijo? Res dobra knjiga. Ti priporočam za branje, če še nisi. Ogromno študij, kjer je dokazano, da je hrana živalskega izvora škodljiva za človeško telo (rak, kronične bolezni, itd.) in da je najboljša rastlinska hrana, iz katere dobiš popolnoma vsa potrebna hranila. In še več takšnih knjig obstaja, pri nas žal nedostopna.
      Sicer pa, kakor komu odgovarja! Samo želela sem deliti svoj pogled na to, ker tudi ogromno berem o tem. Hvala enako in uživaj na dopustu!:)

      Izbriši
    5. Glede abstinence hrane živalskega izvora imam 23 let lastnih izkušenj, saj od rojstva ne jem (oz. nisem do 3 mesecev nazaj) hrane živalskega porekla (občasno jajca in mleko). To je bila najslabše kar sem lahko naredila svoje telo, saj sem ga 23 let prikrajševala za osnovno, NORMALNO hrano ki jo telo nujno potrebuje, kar je seveda imelo katastroflane zdravstvene posledice za moje telo (anemija, inekcije železa, 19338374 kur železa brez uspeha, težave z dihanjem, uničen imunski sistem, prebavni sistem -želodec in črevesje) - povsod z navednim razlogom: vegetarijanstvo. Tok, kolikor sem bila jaz pri zdravniku zarad abstince mesa, ne vem, če je to normalno, ampak noben vegetarijanec/vegan o tem ne govori. Tak način prehranjevanja ni zdrav, je izčrpujoč za telo, predvsem pa psiho. Vedno sem se trudila jesti raznoliko in nadomeščati vire beljakovin, ampak to ensotavno ni isto. Tako, da kar se tega tiče, ni osebe,ki ji verjamem, da je to zdravo, ker sem to preizkušala celo svoje življenje. Zadnje 3 mesece sem začela jesti ribe, povečala vnos beljakov in skute, poskusila pa sem še s piščancem (ampak zaenkrat še ne gre) in počutim se boljše kot kadarkoli. Prejšnji teden sem bila pri zdravniku in naredila par testov, če so kakšne izboljšave (še čakam rezultate). Prav tako, me je zdravnica zelo pohvalila in podprla mojo odločitev kar se tiče mesa.
      Te knjige nisem prebrala, jo pa bom, ker me te stvari res zanimajo in sem na to temo prebrala ogromno !!kliničnih!! študij, sploh kar se tiče kakovosti beljakovin v živalskih in rastlinskih virih - se ne morerjo primerajti, ker je aminokoslinskih profil živalskih beljakovin veliko boljši. Če si že slišala za ketonsko dieto - naj bi bila zelo antikancerogena, je pa se večinoma samo meso. Kaj je res in kaj ne, ne vem in mi je praktično vseeno, jaz hodim po tej poti, ki meni ustreza in tukaj na blogu delim napake, ki sem jih jaz naredila in stvari, ki meni ne ustrezajo. Sicer pa je moj blog nekako namenjen temu, kako preoblikovati postavo ne pa neki zdravi prehrani, ker to ni moje področje. Nekaj kar je zdravo ni nujno, da je tudi lowcalorie in obratno - večino lowcalorie zadev ni zdravih, so pa prijazne lepemu telesu.
      Strinjam pa se glede zelenjave, se jo tudi sama trudim pojesti čimveč. Pa da se nebova narobe razumeli, jaz niti slučajno ne jem samo mesa - cca 100g na dan, kdaj tudi meso rastlinskega porekla, mapak se mi pa zdi, da je meso nujno potrebno za telo (ne zdej mastna svinjina ali kaj podobnega, govorim o ribah in pustem mesu). LP

      Izbriši
    6. Res zanimivo. V tem pogledu se kaže, kako vsako telo (očitno) deluje popolnoma drugače. V Kitajski študiji piše ravno obratno, živalska hrana naj bi bila rakotvorna itd., polnovredna rastlinska pa ne. Kaj več ne bom napisala o njej, bolje, da sama prebereš. Ima pa tudi ogromno kliničnih, znanstvenih študij, virov. Karkoli drugega se tako ali tako ne splača brati razen kliničnih raziskav.
      Upam, da ne misliš, da te napadam ali karkoli podobnega! Samo fajn se je s kom pogovoriti o teh zadevah, ki se tudi poglablja v to.

      Izbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden