FITNES: Moja ''fitness'' zgodba

julij 22, 2014

Kot že dooolgooo časa obljubljam, končno, moja prva objava v zvezi s fitnesom in hujšanjem! Moj namen je malce prenoviti blog in vključiti več objav v zvezi z oblikovanjem telesa, mojega načina prehranjevanja, trening, obroki, etc...  danes bom pisala na splošno, vse podrobnosti sledijo v kasnejšnih objavah.


Skratka, moji kompleksi in ''težave'' s težo segajo še v čas osnovne šole, kjer sem bila tarča žaljivk sošolcev na račun tega, da nisem bila ravno najbolj suha (pa tudi debela ne, najlažje se opišem z besedico chubby). Zaradi tega sem ogromno prejokala, prav tako pa je to pustilo posledice še danes, saj nikakor ne morem biti zadovoljna s svojim telesom. Take žaljivke se mi zdijo nadvse ogabne in takih oseb, ki se spuščajo na tako nizek nivo, da ljudi sodijo na podlagi kilogramov ne toleriram.

S športom se nisem ukvarjala do gimnazije, kar je bilo seveda vidno. Športno vzgojo v OŠ sem sovražila (zaradi sošolcev, ki so me ves čas zajebavali in metali žogo v glavo) in sem se je seveda izogibala z lažnimi opravičili. Zaradi negibanja in nepravilne prehrane (kot vegetarijanka sem jedla večinoma samo oglijkove hidrate in maščobe) se mi je maščoba začela nabirati na trebuhu. Bila sem zelo žalostna, sploh poleti, zato sem se odločila, da bom shujšala. Začela sem teči po 10km vsak dan in pa dobesedno stradati (ne vem sploh kaj sem jedla). Res je da sem shujšala cca 10kg, ampak špeh na trebuhu je ostal, nisem mela niti približno dobre postave. Seveda sem teh 10kg in še kakšno več v dobrih pol leta dobila nazaj.

Ker tek iz dna duše sovražim in nisem bila zmožna spet vsak dan teči po 10km sem se odločila, da začnem obiskovati vodene vadbe. Začela sem z BodyPumpom 4x na teden in tekom, pa manj sem jedla. Shujšala sicer sem, ampak bolj malo, špeh na trebuhu pa je še vedno ostal. Ker sem se BodyPumpa naveličala, sem začela obiskovati BodyStep in BodyAttack, ki sta mi bila veliko bolj pri srcu. Trenirala sem vsak dan, vendar nisem nič pazila na prehrano. Daleč od dobre postave.

Zaradi pretreniranja sem si poškodovala gleženj in tetivo, zato mi je otroped odsvetoval telovadbo. Ob istem času pa se je fitnes, ki ga je obiskoval moj fant zapiral in je moral izbrati drug fitnes, k sreči tega, katerega sem obiskovala jaz. Zato sem se odločila, da zmanjšam obisk vodenih vadb in obiskujem fitnes s fantom. Dobila sem se s fantovim trenerjem, ki mi je sestavil trening za moč (na začetku nisem naredila niti 1 sklece, kaj šele chin up-a) ter kalorjiski vnos (določeno količino makrohranil - M, B, OH, ki jih moram vsak dan zaužiti). Tako se je začelo, rezultati so prišli hitro in bili so veliko boljši kot s hujšanjem in stradanjem.

Še danes sledim istemu programu glede vnosa hrane, spremnila pa sem trening (imam isti trening kot moj fant). Trenutno sem najsrečnejši človek na svetu in to, da sem začela hodit na fitnes je bila ena izmed najboljših odločitev. Ne le zaradi telesa, ampak tudi zaradi psihe, mislim, da sem se spremenila na splošno. Vsem, ki oklevate, svetujem, da se vpišete na fitnes, zgubiti nimate kaj, kvečjemu pridobiti (spoznali boste tudi nove ljudi, prijatelje z istim ciljem)...

Za boljšo predstavo, sem priložila še par slikc, ki jih seveda najrajši ne bi :(.  Če bi radi videli več aktualnih slikc, me spremljajte na instagramu (@katariiinakat), kjer dnevno objavljam nove fotke.





(vse slike so neobdelane)

You Might Also Like

15 comments

  1. Waw, ful dobro napisano in se kar malo najdem v tvojih beseda.
    Jaz sem mela sicer 5 kg preveč, ampak nisem mela utrjene postave. In sem pred slabim letom začela s fitnesom in si sestavila nekakšen "jedilnik" in samo to mi je pomagalo do lepe postave. Zdej sem pa čisto zasvojena in ne morem ven iz tega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, zasvojenost je pa edina minus točka, tud jz sm, kar malo preveč. Me kdaj kr moti, ker vidim samo še to, se hočem pogovarjat samo še o tem... kokr pravjo, when you see results, it becomes an addiction! ;)

      Izbriši
    2. Ja isto je pri meni, čeprav jaz se itak večinoma družim s temi ki trenirajo in se potem o tem veliko pogovarjamo.
      Mi gre pa ful naživce, ker sem do pred kratkim mislila, da samo debelim utrujejo v stilu " a dej glej kakšen si, shujšaj"...vidim da imajo debeli ful čez suhe za povedat, jaz skos poslušam, da sem shirana, presušena, da mam grdo postavo itd. Pa ne zamerim k mi to kdo reče, me pa ful moti k mi to pravijo vsi k imajo preveč kg.

      Izbriši
    3. Se nebi mogla bolj strinjat s tem, kar si napisala. Tud jzcele dneve poslušam o shiranosti, pa morm priznat, da sm kr mal užaljena, ker je vse skp daleč od resnice. Mislim, da se preveč trudim, da bi mi govoril, da sem shirana in da nič ne jem- ker ni res. Sej sama veš, vztrajnost je ključna, mišice ne zrastejo čez noč :/

      Izbriši
  2. Kapo dol, tole pa je sprememba:) Prosim še za takšne objave, sem tudi sama na tej točki, da bi morala začeti malo delati na izgubi maščobe, pa e nekako ne moram lotiti :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Definitivno prihaja veliko objav na to temo - moj jedilinik, trening, splošne teme o hujšanju in moj pogled na vse to, kakšni recepti, itd :) Če imaš pa še kakšen predlog, željo, ga bom pa zelo vesela! Začet je najtežje, ampak, ko vidiš rezultate, kr nekak ne prideš vn iz tega! Nebo ti žal, če boš začela, to ti garanitram! ;)

      Izbriši
  3. Super, da si se odločila o tem pisat in se že veselim prihodnjih objav :) sama se ponovno podajam na pot utrjevanja in oblikovanja postave ter hujšanja. Čeprav sem bila lani že precej blizu in skoraj zadovoljna sama s seboj, sem potem popustila, tako da sem spet na začetku. Res je najtežje začeti, ko pa vidiš rezultate in da je trud poplačan, je vse lažje, a kaj ko včasih je tako težko vztrajati in priti do te točke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprej hvala za tvoje lepe besede! Se strinjam, da je najtežje začeti, sploh prvi tedni, ampak, kot vidim, sama veš, da je vredno! Če bi bilo tako lahko, bi vsi to počel in vsi bi imel perfect telo! ;)

      Izbriši
  4. Ne morem ti povedat kako se veselim tvojih prihajajočih objav! Vsak dan vztrajno kliknem na tvoj blog in prebiram stvari (kakšno tudi po 2x ali 3x :D). Vesela sem, ker vedno napišeš ISKRENO mnenje (medtem ko nekatere vse samo pohvalijo).. To največ šteje!
    Oktobra se tudi jaz spravljam v fitnes - pstava pa podobno..ne debela ne suha, amak mehka! :) Res bi bila vesela konkretnih morda dnevnih ali tedenskih jedilnikov (vsi jih vedno tako skrivajo), nasvetov kje kupiti res kvalitetna živila in katera so to (brez miljon dodatkov in aditivov) in pa primer treningov (mogoče bolj podrobno? :) Vaje, št. ponovitev itd.. - tudi to navadno skrivajo ali pa opisujejo le na splošno :(
    Mimogrede - ti je ta fantov trener pomagal brezplačno? Ali si ga najela? Za koliko časa? In kakšen so cene če ja? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, ne znam ti povedati, kako sem vesela takih sporočil, res hvala za motivacijo! Kar po vrsti - glede iskrenosti, ja, vedno napišem, to kar si res mislim (ne glede na spoznorsko objavo ali pa ne) in ravno iz tega razloga tudi zavračam sponzorske objave, ker mi gre nekako na živce, da se počutim obvezano napisat, da je nekaj super, če mi v resnici sploh ni! Jaz osebno ne maram dobesedno sponzorksih blogov, ki vse samo hvalijo, me ne zanima.
      Kar se tiče jedilnika - ga nimam, ker se mi zdi to brezveze, več o tem pa boš lahko prebrala v današnji objavi. Na začetku bom objvaljala vse bolj splošno, predvsem za tiste, ki se na to pot podajajo prvič, nato pa bojo sledile še bolj podrobne objave (recepti, kaj jem, treningi, vaje..).
      Kar se tiče pa trenerja - najela sem ga 1x, da mi je sestavil prvi trening za splošno okrepitev telesa, saj sem bila res švoh in pa da mi je določil kalorjski vnos. Plačala sem neko simbolično ceno 30 evrov (ornk popust sem imela zaradi fanta). Ta trening sem delala cca 3 mesece, zdej imam identičen trening kot moj fant (push-pull varianta). Vse svoje treninge bom objavila na blogu (vaje, ponovitve).

      Se beremo in želim ti čimveč motivacije na fitnesu!

      Izbriši
  5. Kako pa si med dopustom s telovadbo? Jaz namrec zdaj ze kakih 5 mesecev vztrajam in sem reeeees zadovoljna z rezultati, med dopustom pa prakticno ne najdem casa za kaksne vaje, ker sem ves cas v pogonu... Dosti kolesarim, ampak me skrbi kdaj zacnes "izgubljat" misice in nasploh pridobljeno obliko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo! Med poletjem prav tako telovadim - če sem v Ljubljani grem seveda na fitnes, tako kot ponavadi, na morju pa tečem cca 5km zgodaj zjutraj, ko še ni prevroče. Če imam možnost in če je v bližini fitnes (kar je res redko) grem pa kar na fitnes :) Kar se tiče izgubljanlja mišične mase ti ne znam točno povedat, ti samo pazi, da poješ zadostno količino hrane in da ne nižaš kalorijskega vnosa - ker če boš manj jedla, ti bo požrlo tud mišice. Predvsem pazi na beljakovine , pojej jih vsaj 2g na telesno težo. Pa BCAAjke (ter ostala živila z visoko vsebnostjo aminokislin) tudi ne morjo škodit. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, tako jaz počnem, če je pa to oprimalo pa ne vem, boš mogla kakšnega trenerja vprašat. ;)

      Izbriši
  6. Zelo dobro, sem vesela da bos pisala o tem, se tudi sama najdem. Ravnokar sem zacela s treningi oz. pred enim mesecom pa so kljub nespremenjeni prehrani vidni rezultati, seveda bi bili vecji ce bi se to spremenila, kar pa se trudim :) Me pa zanima, ce pijes kaksne sejke pred in po treningu ? Mi mogoce priporocas kaj ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo! Me veseli, da si zadovoljna s svojim delom, to je najpomembnejše! Ja, imam nekaj dodatkov, vendar se mi zdi, da nekako niso nujni in esencialni, saj se vse da zaužiti z ''normalno'' hrano. Med treningom pijem BCAA (Amino X - fruit punch ali pa blue razz), po treningu spijem whey šejk, občasno (predvsem na dopustu), kadar čez dan ne zaužijem dovolj beljakovin pa pred spanjem pojem še kazein (Maxx Desster - Panna Cotta).

      Kar se tiče šejkov, predvsem whey so mi najboljši od QNT znamke. Je pa to reeeeees zelo odvisno od posameznika, tako, da ti svetujem, da jih pač probaš čim več - pozorna bodi na vsebnost aminokislin - tisti, ki jih ima več je boljši (kvaliteten).

      Izbriši
  7. Vse pohvale, neverjeten napredek! Pa to, kar si napisala o stradanju in ponovnem pridobivanju kil, je seveda res, ampak tega nihce ne omenja... Se veselim novih objav:))

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden