Fitnes: PUSH - PULL

september 05, 2014

Danes bom zelo, zelo laično razložila način mojih treningov, za bolj podrobne in ''mikro'' razlage, analize je boljše, da si še kaj več o tem poiščete na googlu. Torej, push - pull je vrsta, način treninga, pri katerem na push dan delamo mišice, ki porivajo težo stran od telesa, na pull dan pa mišice, ki vlečejo proti telesu. To mišicam omogoča, da počivajo, saj niso vključene v nasprotni dan, zato lahko treniramo dva dni zapored. Rada bi omenila, samo še to, da ne bo prišlo do nesporazumov, vsi načini treniranja so ok in vsak si izbere tistega, ki mu je všeč. Ob pravilni prehrani in dovzetnosti, vztrajnosti bodo vsi prinesli rezultate. Push - pull imamo lahko razdeljeno le zgornji del in posebej noge ali pa celo telo. Jaz imam celo telo.


Kot sem že omenila, v push dan spadajo mišice, ki porivajo, kar pomeni, da v push dnevu delam vaje za kvadriceps, prsa, rame in triceps. Največ poudarka dam na kvadriceps in rame, za katere naredim 3 vaje, najmanj pa na prsa (ponavadi naredim samo sklece in pa vajo metulj, kdaj pa še to ne).

V pull dnevu, pa so vključene mišice, ki vlečejo, to pa so nožni biceps, gluteus, hrbet in biceps.

Gluteus (rit) in trebušne mišice so vključene tako v push dnevu (gluteus- počep, potisk) kot tudi v pull dnevu (deadlift).

Ta princip treninga mi je zelo všeč, predvsem zaradi tega, ker so v vsakem treningu vključene noge. Moti me to, da mi vzame zelooo veliko časa (cca  1,5 do 2 uri) in pa to, da dajem premalo povradka na zgornji del telesa (ker sem proti koncu treninga že zmatrana in v stiski s časom).

You Might Also Like

7 comments

  1. Pozdravljena, všeč mi je tvoj blog in redno berem tvoje prispevke, sem pa opazila, da ti včasih malo ponagaja tiskarski škrat, zato se rado zgodi, da ti zmanjka kakšna vejica, ali pa, da nebo napišeš skupaj (v tem kontekstu je pravilno ne bo - narazen). Enako velja za glagol povdariti (prav je poudariti). Sicer ti gre dobro in me veseli, da poskušaš širiti pozitiven vpliv na (predvsem) žensko fitnes populacijo. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, hvala! Sem popravila ;) Vem, grozno veliko napak, nekatere posledice hitrega tipkanja, druge pa pozabljenega pravopisa (v primeru vejic, nikoli naučenega) hehe :) Hvala za lepe besede in upam, da res koga navdušim in motiviram za to vrsto športa!

      Izbriši
  2. Super, da si v blog vkljucila tudi fitnes :) A bi lahko imela kaksno objavo kako tocno zgleda tvoj trening: vaja, ponovitve, serije in teza.
    Mislim, da bi bilo vsem bralcem to vsec. Hvalaaaa ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo - ta objava, o kateri pišeš je mišljena ravno ta. Za vsako vajo posebej pa poslikam izvedbo, napišem v kateri dan spada in tudi koliko ponovitev naredim. Vem, da jih zaenkrat še ni veliko objavljenih, ampak bojo sproti objvaljene čisto vse. Vaje zelo pogosto menjavam, zato ne morem napisati nekega stalnega treninga (ker ga ubistvu nimam oz. ker lahko vsak mesec napišem nov trening), vse je v okviru push - pull razdelitve. Vaje najdeš na: http://www.bodybuilding.com/exercises/ - izbereš katero mišico, nato pa v meniju levo obkljukaš še push/pull, zato si lahko sestaviš trening po svoji izbiri. lp ;)

      Izbriši
  3. S telim push-pull si mi razjasnila pol sveta! :D Hvala :D

    OdgovoriIzbriši
  4. živjo:) zakaj pa imaš takšno rutino, če nimaš dovolj časa? trening lahko razdeliš na več dni po 1 uro ali 1uro in pol (če imaš toliko časa). npr. 3-1-3-1. --> 3 dni treniraš, 1 dan off, 3 dni on, 1 dan off...in pač tvoja 2 dni (push,pull) razdeliš na 3, hkrati lahko daš npr. na 2 treningih poudarek na noge (kar pišeš,da imaš raje), na 1 treningu pa daš poudarek na zgornji del (kar pišeš,da ti zmanjka časa). zgolj primer npr. 1.dan) kvadriceps (največ vaj), prsa+triceps (1 do 2 vaji) / 2.dan) rame (pišeš,da rada delaš) + hrbet (pišeš,da bi ga rada malo ojačala) + trebuh / 3.dan) nožni biceps + rit (največ vaj), hrbet+biceps (1 do 2 vaji)

    sploh nič ne kritiziram tvojega načina, saj vsak trenira po principu,ki mu najbolj odgovarja in tebi zgleda tvoj deluje...vendar pa je fitnes takšna vadba, da imaš res toliko različnih variant, da si sestaviš rutino tako, kot ti najbolj paše. in glede na to, da pišeš, da si v pomanjkanju s časom in da zato trpi npr. zgornji del, lahko preprosto malo spremeniš rutino:) še enkrat poudarjam,da nočem nič pametovati...zgolj nasvet,predlog. drugače ti pa želim veliko uspehov še naprej;) lp

    OdgovoriIzbriši
  5. živjoooo :) tvoje objave so mi zelo zelo zelo všeč, še posebej te povezane s fitnesom res :) sem nova v vsem tem bloggerskem svetu in moram rečt da si mi bila velika inspiracija, nekako si moj idol in upam da bom mela kdaj tako dobber blog kot je tvoj :) zanima me samo če bi prebrala kakšno mojo objavo in povedala mnenje (ker sem bolj nova), kritiek se ne branim :) in morda še komu drugemu za moj blog povedala ali ga omenila v kakšnem postu saj si res želim usaj nekaj bralcev :) pa res ti hvala :)

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden