Kako popraviti poškodovane/uničene lase?

september 20, 2013

Danes bom začela malce drugače - na kratko vam bom opisala svojo zgodbo, nato pa še predstavila izdelke in nego, ki so me rešili pred propadom, zato je objava mišljena tudi kot  ''My hair care routine''. Skratka, na blond se barvam že od osnovne šole (cca 10 let), moja naravna barva las pa je mišje siva z veliko rdečega pigmenta, kar pomeni, da moram lase močno posvetliti, da pridem do lepe blond barve, brez rumenih odtenkov (če vas zanima, kako si barvam lase, mi to napišite v komentar). V vseh teh letih so se moji lasje močno stanjšali, zelo so suhi in se lomijo, kar pomeni, da zrastejo največ do dolžine ramen. Lansko leto pa sem pri frizerju doživela še dodaten šok - barva mi je dobesedno scvrla frufru, zato spredaj sploh nisem imela las, oz so bili dolgi 1mm pa še to so bili popolnoma uničeni. Bila sem zelo žalostna in obupana, saj nisem vedela kaj naj storim, zelo neprijetno mi je blo iti v javnost. Takrat sem se odločila, da bom poizkusila srečo s ''frizerskimi'' izdelki za nego las, saj kadarkoli, ko sem prišla iz salona, so bili moji lasje mehki in sijoči. Priznati moram, da se pri laseh !!!RES!!! pozna razlika ''high end''- drogerijski šampon/balzam in vam toplo priporočam, da investirate v takšne znamke. Izdelki so sicer dražji, ampak se jih v primerjavi z drogerijskimi izdelki porabi 10x manj in jih zato imate dlje.


Kaj bi rajši, kruto resnico ali lepo laž? Jaz bom izbrala kar prvo, tako, da na žalost, uničenih las se ne da popraviti in povrniti v prvotno stanje. Res pa je, da se da z dobrimi produkti in pravilno nego delati čudeže! Ok, najprej razčistimo, kaj uničeni lasje sploh so - to pomeni, da se lasje lomijo, so stanjšani, slamnati, suhi in ko so mokri so na otip kot čigumi. V primeru, da vaši lasje niso taki, vam odsvetujem tako nego, kot jo bom opisala v naslednjih odstavkih, saj bi vam izdelki lahko obtežili lase.


Untitled #3



1. ŠAMPON
Šampon je pomembnejši, kot si mislite. Pomebno je, da je šampon brez sestavine Sodium Laureth Sulfate (SLS), ki je penilec in glavna sestavina detergenta za pomivanje posode, ki ZELO IZSUŠI lase in DRAŽI LASIŠČE. Večinoma vsi šamponi vsebujejo SLS, zato je treba dobro preveriti sestavine - ponavadi je SLS na začetku seznama. Moji najljubši šamponi brez SLS so Moroccanoil Repair&Moisture šampon, Macadamia Rejuvenating šampon in pa Uniq One All in One Cleansing Balm (oceno tega izdelka si lahko preberete na mojem blogu).

2. ''ČISTILNI ŠAMPON''
Ker bomo na lase nanašali veliko izdelkov, je pomembno, da 1x tedensko (ali manj) umijemo s čistilnim šamponom, da odstranimo sloj z las in s tem preprečimo obtežitev in damo možnost  lasem, da dihajo. Silikoni in ostali izdelki za oblikovanje naredijo plast na laseh, ki jo je treba odstraniti. Jaz kot ''čistilni šampon'' uporabljam šampon z SLS - priporočam Redken All Soft šampon in pa Kerastase Bain Force Architechte šampon - oba lase naredita neverjetno mehke. Pomembno je, da tega ne zamešate s čistilnim šamponom, ki naj bi bil namenjen odstranjevanju barve (uporabljajo ga frizerji).??

3. BALZAM
Glede balzama nimam kakšnih posebnih nasvetov, uporabite balzam za suhe in poškodovane lase, ki vam odgovarja. Moj favorit je trenutno Moroccanoil Repair&Moisture balzam in pa Macadamia Moisturizing Rinse.

4. PROTEINSKA/ KERATINSKA NEGA
Vsi, ki imate poškodovane lase in predvsem blondnike je to najpomembnešji korak, ki ga ne smete izpustiti. Poleg maske in balzama je nujno, da uporabimo tretmaje, ki vsebujejo proteine kot npr. keratin, ki so ena izmed glavnih sestavin lasu. Te tretmaji prodrejo v sredico lasu in las ''popravijo'' od znotraj. Pomembno je prebrati navodila, saj ima prepogosta uporaba lahko kontra učinek. Praviloma se jih nanese po šamponu, po proteinski negi pa je NUJNO, da lase navlažimo še z balzamom, sicer, ne bodo mehki. Trenutno prisegam na Redken Extreme Cat Protein Treatment, čudež v majhni steklenički!!! - ocena na blogu sledi kmalu. Poleg tega pa priporočam še Joico K-pak Reconstructor.

5. MASKA ZA LASE
Masko za lase uporabim, kadar ne nanesem proteinskega tretmaja in namesto balzama, saj se mi zdi, da bi bilo to vse hkrati na laseh preveč. Moja all-time favourite maska je Macadamia Deep Repair,  nisem še probala boljše.

6. SPREJ ZA RAZČESAVANJE
Po mojem mnenju je največ odvisno od spreja, kako mehki bodo naši lasje, ko bodo suhi, zato vam svetujem, da izberete res dobrega. Moja stalnica je Uniq One sprej, ki lase navlaži, razvozla in zaščiti pred toploto, kar je zelo pomembno. Pred likanjem/fenanjem las morate nujno nanesti sprej za zaščito las pred toploto!

7. OLJE ZA LASE
Vse lahko povem z eno besedo - Moroccanoil olje, trenutno najboljši izdelek za lase na tržišču. Jaz ga nanesem po vsakem pranju na mokre lase in včasih namesto Uniq One spreja. Lasje so neverjetno mehki, sijoči, dišeči, skrajšan je tudi čas sušenja. Lahko ga nanesete tudi na že posušene lase, v barvo... Najboljši izdelek, nujna operma!!!

8. KRTAČA ZA LASE
Krtača za lase je zelo pomembna, saj če nimamo prave lahko lase zlomimo. Sama že več let uporabljam Tangle Teezer in nisem še našla krtače, ki bi mi bolj odgovarjala. Razčešem se tudi  z mokrimi lasmi. Pozorni bodite pri sušenju, ker je krtača plastična in jo lahko stopite. Primerna je tudi za podaljške.

Vem, da je veliko izdelkov, veliko dela in denarja, ampak se splača! Meni so lasje s takšno nego iz 1mm dolžine v 1 letu zrastli za 17centimetrov!!!!!!!! So mehki in se ne lomijo, vmes pa je bilo še poletje (morje, sonce), ki dodatno izsuši lase!
Te korake lahko tudi prilagajate vašim lasem, če se vam vsega skupaj zdi preveč, lahko spustite določen korak, itd.

Naj omenim še to, da je zelo pomembno, da se barvate s frizersko barvo - lahko doma, ali pa pri frizerju - ni nujno, da če se pobarvate pri frizerju, da vam ta ne bo poškodoval las, dandanes opažam, da večina frizerjev sploh nima pojma kaj počne. Frizerske barve lahko kupite v trgovini Estela v BTC v Ljubljani (priporočam Loreal Majirel barve in pa Subrinin razvijalec - kupi se v Iliriji na Tržaški cesti).

Kje kupiti?
Moroccanoil šampon - klik
Macadamia šampon - klik
Uniq One šampon in balzam v enem - klik
Kerastase Bain Force Architecte šampon - klik
Redken All Soft šampon - klik
Moroccanoil balzam - klik
Macadamia Moistruizing Rinse balzam - klik
Redken Extreme Cat Protein Treatment - klik
Joico K-Pak Reconstructor - klik
Macadamia Deep Repair maska - klik
Uniq One sprej - klik
Moroccanoil olje - klik
Tangle Teezer - klik

You Might Also Like

25 comments

  1. Odlična objava. Se strinjam z napisanim, zelo velika razlika med high end in drogerijskimi izdelki za lase. Čeprav, če so lasje res zelo uničeni kot moji, je vedno najprej najboljše striženje in šele nato dobri izdelki za vzdrževanje stanja:) Unique one pa meni ni bil niti malo všeč-sem prejela enkrat tester in je bil grozen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz se nisem postrigla že kakšnih 5 let, ker če bi pričakovala, da mi bo to popravilo lase, bi se mogla ostrič na balin, saj imam zarad blond barve suhe lase po celotni dolžini las, zato striženje ne pride v poštev... Neverjetno kaj dela Redken Cat- aveš ko imaš razcepljene konice - bunkice? No, po 2 tednih uporabe so bile moje konice brez bunkic in niso se lomile.
      Glede Uniq One mi jih je pa že par pisalo tukaj v komentar, da jim ni odgovarjal. Meni je super, uporabljam ga že kakšna 3 leta. Je pa res, da moraš zadet točno količino, ker če ga daš premalo ni ok, če ga daš preveč je pa še slabše. Hvala za kompliment, res ni lepšega kot pohvala! Se trudim! ;)

      Izbriši
    2. Mogoče bom pa celo preizkusila tale Redken Cat. Sem imela Redken Extreme Anti-Snap in mi ni naredil nič, razen izsušil lase. Bom dala še temu možnost, da reši moje lase;)

      Izbriši
    3. Ja sej te proteinske zadeve izsušijo lase, zato je treba nujno uporabit balzam :)

      Izbriši
  2. Tvoj blog spremljam samo zato ker veliko pišeš o laseh, kar mi je zelo všeč. Tudi sama sem blond in imam uničene lase zato mi vse kar piše o laseh zanima.. to je bil vsekakor najboljši blog od vseh. Zdaj razmišljam da kupim uniq one sprej in macadamia maska za lase :) le še tako naprej! ;) Me pa zanima glede spletne trgovine lookfantasic , koliko časa čakaš na izdelke?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O hvala, kok je to lepo slišat! Jaz ti za začetek svetujem, da kupiš ALI Macadamia masko ALI pa Uniq One (to je ubistvu tud maska) v kombinaciji z Moroccanoil oljem, ki ga naneseš kar na mokre lase (jih lepo razvozla). Odvisno, kako poškodovane lase imaš, če nimaš extra suhih, potem ti bo Uniq One in pa še Macadamia maska preveč :)

      Izbriši
    2. Aja glede Lookfantastic, dostava praviloma traja med 7-10dni, včasih tud 14, včasih pa 3 dni.. Je pa kar hitro :)

      Izbriši
  3. Haj:) Najprej moram pohvaliti tvoj blog, čudovit je in redno ga spremljam:) Me pa zanima tvoj postopek barvanja las, najlepša hvala za odgovor! Keep up the good work girl!;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najlepša hvala, res, to mi veliko pomeni! Barvanje je pa tako, večinoma se pri frizerju barva (barva 12% razvijalec in po preči par pramen z blažem in 1,9% razvijalcem), nato pa še preliv čez celotno dolžino las. Zadnje čase, pa se zaradi pomanjkanja časa in denarja barva doma. Odgovarja mi Loreal Majiblonde 901S plus 12% razvijalec, rumen ton pa ubijam z Loreal Silver šamponom (ocena kmalu sledi na blogu). :) se beremo

      Izbriši
  4. Super blog res,same uporabne stvari in tako celostna objava.lahko rečem samo hvala da deliš in nas opogumiš za pameten nakup:)

    S*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O hzvala za kompliment, to pa res polepša dan!!! Sporoči, kaj boš kupila in kako se ti bo obneslo!

      Izbriši
  5. Katarina super napisano. Ni kaj za dodati. Lp ekipa Studia Stars

    OdgovoriIzbriši
  6. Super blog, lepo in enostavno napisano! Bom kar kmalu preizkusila tvoje nasvete, ker imam od barvanja kar utrujene lase! Najlepša hvala! Bodi lepo! lp Flory

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi ;) Ja barvanje kar izsuši lase, če si blond pa sploh :(

      Izbriši
  7. Hej! Ravnokar sem odkrila tvoj blog (ki je zelo luškan in tudi kvaliteten!) in to objavo, ki me je naučila marsikaj novega. Res super napisano!
    Edino nekaj me zanima... Moroccan Oil vsebuje silikone, ki pa naj ne bi bili najbolj vredu za lase. Mogoče veš kaj več o tem? Ker ravno zaradi tega ga nočem preizkusiti.
    Si pa želim probati ostale izdelke, ki si jih napisala. Upam, da bo kmalu prišla štipendija:)

    Crayons and Beads

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hei! Moja objava o Moroccanoil in silikonih: http://thebeautylawblog.blogspot.com/2013/06/dilema-moroccanoil-in-silikoni.html
      tukaj piše vse kar vem :) Sicer se pa držim načela, da če mi produkt odgovovaja, mi je čisto vseeno kakšne so sestavine ;)

      Štipendija, hmm, ne vem o čem govoriš?

      Izbriši
    2. Sem potem videla to objavo ja, hvala:) štipendija=denar, da lahko kupim kakšen izdelek izmed zgoraj omenjenih:)

      Izbriši
  8. http://si.strawberrynet.com/haircare/macadamia-natural-oil/moisturizing-daily-conditioning/114579/#DETAIL

    Ali se gre za isti balzam kot na tvojem linku: http://www.lookfantastic.com/macadamia-natural-oil-moisturizing-rinse-300ml/10556779.html ?

    OdgovoriIzbriši
  9. Macademia izdelki so malce ceneje v salonu simple v cityparku, recimo macademia deep repair je 22,5 €... ni veliko razlike, ampak se splača :) Se pa strinjam s tabo, macademia izdelki so toooop! Boljših ni;) Bom pa preizkusla tale uniq one, mi ga je že frizerka priporočila :) Super objava!

    OdgovoriIzbriši
  10. Heej, ful dobra objava:) jaz bi nasvet glede barvanja sama sem blond ampak mam rdečega pigmenta dosti naravno, tako da z barvo pridem tudi pri frizerki ven rumena ali pa bronasta po narastku, peroxid jih preveč uniči, TISTI LOREALOV SILVER ŠAMPON PA ME JE CELO NA MODRO VIJOLČNO POBARVAL :) IN SPRAT NI ŠLO :)
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  11. Zakaj bi plačevala 50€ za nekaj kar lahko naredim sama za 5€ (če je exellence) v akciji?

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden