FITNES: Prehrana na dopustu

avgust 18, 2014

.... je popolnoma v k***u. Ta objava je nepričakovana in bo bolj jamranje kot kaj drugega, v upanju, da me kdo potolaži :). Priznati moram, da sem od sebe pričakovala več discipline  (na področju hrane) na dopustu, ampak enostavno ne gre. Dneve začnem odlično, prva stvar zjutraj je tek 8km vsak dan. Kar se tega tiče sem zelo pridna, to pa brez dvoma najbolj občutijo moja stopala, ki so polna krvavih žuljev :(. Ampak to ni niti najmanša ovira. Zajtrk in post-workout obrok je še ok (vmešana 2 jajca + 3 beljaki in sadje), potem se pa začne in samo še stopnjuje do večera. Vrhunec sta pica in palačnike z nutelo ob 23.00 zvečer (večkrat tedensko). Čez dan pa prevaldujejo sladki prigrizki, enormne količine sadja,piškoti, jabolčni štrudlji, muesliji, Dorina čokolada s stevio... skratka, ni da ni.


To me spravlja v zelo slabo voljo, občutki krivde in ''moralni'' maček mi gresta zelo na živce. Najhuje pa je, ker mi špeh na trebuhu raste pred očmi, pa še od vseh teh ogljikovih hidratov, fruktoze in cukra, sem vsa napihnjena.
Upam samo, da do konca dopusta nebom kot nilski konj in komaj čakam da spet padem v svojo rutino, začnem z dieto in treningom (ne pa tek, ki mi res res res ni všeč).

Zavedam se, da ta objava ni ravno najprimernejša, ampak tako se trenutno počutim in to sem želela deliti z vami, saj so na tej poti tudi padci in dnevi, ko se ne počutiš super v svojem telesu.

Kako se pa vi prehranjujete na dopustu, vam uspeva?

You Might Also Like

23 comments

  1. Dopust je vedno problem... Nisi edina s temi težavami. Nimaš utečenega urnika, nimaš svoje redne prehrane... večino časa imaš "čas" jest... Poznamo to! ;) Če je dopust kratek, pol ni problema... včasih pač paše kak teden "off"... če traja dopust 6 tednov... ;)
    Ampak, kot si že sama spoznala... Where there's a will there's a way. Ampak če se pogledaš v ogledalo... a res rabiš tolk pazit? ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dopust ni kratek, saj to je ''problem'', hehe! Junk se na mojem telesu res ekspresno pozna, že npr. po 1 off obroku, sem še 2 dni napihnjena. Medtem ko, moj fant je že 3 mesece ornk off (fitnes, prehrana pa sploh) in se mu ne pozna nič. To ni fer! Ampak sej bo ;) Nevem pa še, kako se bom z maso sprijaznla, to bo šele izziv za mojo psiho.

      Izbriši
  2. :D običajno ne komenteram takih zadev, ampak se mi je zdelo nadvse zabavno kako so tole napisala. Sam jemljem dopust kot dopust v vseh pogledih. Torej delam do dopusta, ko pa pridem na dopust ne razmišljam več o tem kaj bi lahko naredil in čemu bi se lahko odpovedal. Že v naprej vem, da mi na dopustu ne bo uspelo (in to v veliki meri tudi ne želim, ker se mi zdi da dopust pač ni zato, da bi se omejeval :) da bi se držal nekega zastavljenega (ne riguroznega ampak "čez prst") jedilnika in vadbe in zato se s tem ne obremenjujem (preveč :). Res pa je, da sam nisem preveč sladkosneden, mi pa pogosto,seveda zvečer na večerji zapaše pica :D, nekajkrat sem se ji uspel izognit a vsakič vseeno ni šlo. Veliko sem tudi jadral in med tem nisem imel na voljo nekih pribolškov ipd ampak predvsem zelenjavo ter npr. tuno, kar je bilo kar ok, vendar pa so bili obroki bolj obilni in ne pogosti (beri: ful zajtrk in ful večerja (ob 22 -.-), vmes malca).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odvisno, kako gledaš na vse skupaj, če gledaš na to, kot neko nujno zlo, verjamem, da si tudi na tem področju vzameš dopust. Jaz na vse to skupaj gledam malce drugače, fitnes, trening naravnost obožujem in ga pogrešam. Kar se tiče hrane, je pa le neko sredstvo za dosego višjih ciljev, ki mi ogromno pomenijo (ne bit debel). V vso to fitnes zgodbo sem šla prvotno iz tega razloga, da v kopalkah zgledam ok in ironično, po 1 letu trdega dela v kopalkah zgledam napihnejno :D Sem presenešena nad moškimi bralci, še bolj pa and komentarji!

      Izbriši
  3. Krvavi žulji? Kako pa to, da so ti nastali? A si menjala tekaške copate?

    Jaz sem ponavadi tudi vse dopuste, z izjemo lanskega počela isto kot ti. Jedla vse po vrsti, kar mi je pašalo, ob nemogočih urah in več kot ponavadi. Četudi se nisem zredila več kot kg, je občutek napihnjenosti grozen in se mi je res zdelo, da me bo razneslo od vseh sladkarij in OH.
    Lani pa sem zbrala drugačno taktiko (letos nisem še bila na dopustu) in sem poskušala imet 4-5 obroke. Ker smo bili v apartmaju in je bila trgovina relativno blizu, to ni bil tako težko. Za zajtrk ter glavni obrok sem jedla z ostalmi, vendar nisem pretiravala v količini, vmes pa si kupila kak jogurt, sadje in ovsene piškote. Pa je padla tudi pica in palačinke ter testenine, ampak ker se nisem prenažirala, je bil občutek super, napihnjenosti nobene in kg isti kot pred dopustom :) parkrat sem šla tud tečt, ko so drugi še poležavali, tako da upam, da bom tudi letos se lahko držala iste taktike, čeprav na žalost sem potem čez zimo pridobila par kg, ki se jih še nisem znebila.. včasih se mi zdi prav zanimivo, kako se trudimo rekreirati in dokaj zdravo jesti, potem pa zaradi tedna dopusta ali lenobe ali česa drugega vse vržemo vstran, čeprav vemo, da bo v večini primerov počutje bistveno slabše. Jaz se res obup počutim v takem stanju, neke prave motivacije, da bi se izvekla iz začaranega kroga še ni, čeprav vem, da če mi je lani uspelo, mi lahko tudi do drugega leta uspe isto doseči :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, krvavi, imam jih vsaj 10 - po prstih in po podplatih. Nekateri so tako hudi, da imam zarad njih zatekel cel prst. da o bolečini ob stiku z morsko vodo ne govorim. Kaj je narobe - ne vem, s seboj imam stare, ''preverjene'' superge za tek, v katerih sem pretekla že veliko km, zato res ne vem kaj se dogaja, je pa zelo moteče, pa tud zgleda ne kej preveč privlačno (za v mesto sem prisiljena namesto sandalov, japank nositi allstarke).
      Poleg vsega tega kar si naštela, pojem še svinjarijo. Čez dan jem relativno zdravo, ampak problem je, ker na to čez še vse sladkarije tega sveta - skos bi neki grickala. V ogledalo se tud pogledat ne upam, ker imam občutek, da me bo razneslo.
      Vem, da to ni nek problem in da se temu postu večina ljudi smeji, sam je točno tako, kot si ti rekla, garaš celo leto in potem vse zašuštraš v 14 dneh. To me najbolj boli, ker sem res dala vse od sebe, da sem tak kjer sem (oz bila pred dopustom) in se mi mal za mal zdi zdej to vse pokvarit. Sladkim prigrizkom (največ pojem ''dietnih'' piškotov) se ne morem upret, ne vem kaj se dogaja z mano, doma nimam teh težav :D

      Izbriši
  4. Ehhh... ne skrbet! Če trdo garaš celo leto, potem ne moreš vsega zašuštrat v 14 dneh... no way.
    Ko prideš nazaj z dopusta... si nardiš spet načrt, tako da imaš nek jasen cilj pred sabo. Šteješ makrote, nardiš kalorični cilj (pazi da ne pretiravaš z želo po prenizkem vnosu, ker ma to ravno kontra efekt), pridno treniraš... you'll be back in no time!
    Aja... pa probaj vsakič ko te prime, da bi pojedla nek junk... spij kozarec limonade al pa navadne vode... al pa ev. pojej kak krhelj posušenega sadja...
    Aja... pa zmenita se s fantom za mal vzpodbujanja pri "držanju nazaj" pri junku... kadar tebe prime naj te on mal bremza, kadar njega pa ti... ;) Vsekakor pa morta imet najmanj en konkreten meal off na teden.
    Kar se pa teka tiče, je pa zelo velik odvisno od podlage po kateri tečeš... tistim, ki so večinoma tekli po mehkejših podlagah in gredo pol na kak asfalt, so dostikrat žulji in bolečine v kolenih in kolkih delali težave. Druga stvar je pa morska voda... koža k jo velik namakaš je mehkejša in manj odporna na tekaški stres. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, mene fant še spodbuja, da naj jem, češ, sej si na dopustu!!! Danes sem bila zelo pridna in lepo jedla, tudi napihjena sem veliko manj in nič me ne boli trebuh.
      Premalo pijem, to je tud res, tud na to sem danes pazila in sem manj lačna. Problem je pomoje tudi v tem, da sva s fantom na čolnu in cel dan v zalivu in do večera (cca 22h zvečer) ne pojeva nobenega konkretnega toplega obroka, zato cel dan posegam po teh prepovedanih prigrizkih.
      Stopala me pa res bolijo (žulji in nasploh), mogoče tudi zarad skal, po katerih tečem (nekje zmanjka poti in je cca 800m kamnov). Pa tud tekla nisem že vsaj 4 leta. Teka res ne maram, ampak hudič v sili tud muhe žre in je to edina opcija za šport. Sva s fantom delala tudi vaje z lastno težo, samo tista barka, po kateri sva se obešala je šla v vodo, hehe :D

      Izbriši
  5. Živjo,

    mene pa zanima, če priporočaš Body pump? V fitnes si nekako ne upam, ker res nimam pojma kaj početi, ampak vseeno v prihodnosti nameravam začeti. Trenutno pa hodim na Body pump in kombiniram z Insanityem- kakšno je tvoje mnenje?

    Sicer zelo rada spremljam tvoj blog, ker napišeš res ogromno koristnih info in tvoji rezultati govorijo zase, congrats :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bodypump - hodila sem 1 leto, 4x tedensko. Kar se tiče rezultatov, jih ni bilo (vsaj vidnih ne), je pa res, da nisem bila na dieti. Nekako mi ni bil všeč princip vadbe (nasplošno obožujem vse kar je LesMills). Nekako je tudi zgrešena logika - na stotine ponovitev in majhna teža - optimalno pa je obratno, večja teža manj ponovitev (jaz delam 5x5 ali pa 3x8-12). Bodypump je pa super zaradi tega, ker se naučiš skoraj vse vaje, ki jih rabiš na fitnesu - oz. vsaj jaz sem se.

      Če ga priporočam, boljše je kot nič,absolutno, ampak kar se mene tiče, bi rajši šla v fitnes (oz. sem tud šla). Insanity - sem slišala, da dosti punc to počne, probala pa še nisem :/

      Hvala, res se trudim napisat stvari, da bi vsem čimveč pomagala na tej poti!

      Izbriši
  6. Kaj pa plavanje?
    Tudi jaz v družbi (na morju, vikendu, v hribih..) pojem neskončno sladkarij (ker jih doma praviloma nimam), ker je ful luštno jesti v družbi. Poleg tega me ostali nafutrajo z zadevami, ki jih sicer tudi ne bi jedla (bel kruh, makaroni).
    Ampak skoz nekaj počnemo in se mi zdi, da se niti ne pozna. Na morju plavamo, kolesarimo, igramo fuzbal, odbojko, košarko, v hribih itak veliko hodimo. Je pa res, da ne stremim k popolnemu, ampak predvsem zdravemu telesu. Najbolj grozno mi je, če ugotovim, da sem zgubila kondicijo. Tako kot v tem butastem aprilskem poletju, ko lahko kolesarim samo enkrat na teden in ene dvakrat tečem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Plavam bolj slabo, par dolžin do plaže in nazaj na barko čez dan, to je to. Mislim, da je 8km vsak dovolj, ob pravilni prehrani - to se sigurno nebi zredila. Kar se kondicije tiče sem prav šokirana, da jo imam po toliko časa pavze od teka (4 leta) - 8km v 40-45min, od tega moram skakat zaradi skalnate poti. Sicer pa bolj poležavam na dan, iger z žogo se na daleč izogibam (se bojim žoge) :D Danes sem veliko bolj pridna, zaenkrat se še nisem pregrešila in tudi odlično se počutim. upam, da bom zdržala še naslednji teden ;) Vreme pa - za zjokat.

      Izbriši
  7. Zivjo Katarina!

    Tvoj spremljam ze nekaj casa, le tako naprej! Pohvale predvsem na racun fitnes objav.

    Tudi sama sem v "fitnes svetu" in sem se spopadala s podobno tezavo kot ti. Osebno sem stvar pogledala iz druge strani: tudi meni tako kot tebi fitnes, urejena prehrana (zmernost, doslednost,itd.) ne predstavljata nujnega zla, prav nasprotno v tem naravnost uzivam! Mogoce je prav dopust priloznost za novo motivacijo (v enem izmed postov si omenila, da je bila tvoja prva motivacija sportna garderoba:), saj, kot si napisala, komaj cakas da se vrnes na fitnes in ustaljen urnik glede prehrane in treningov
    Kar pa se tice tega, da imas obcutek da te "zaliva",itd..veliko je genetsko pogojeno, vecina fantov ima pri tem sreco, nam se vse prej pozna. Ampak jst se strinjam z besedami mojega bivsega trenerja: TELO NIKOLI NE POZABI,KAR MU DAS TO DOBIS NAZAJ. Torej verjemi vse ure treningov i. urejene prehrane,zaradi nekaj tednov "na off" ne bodo sli v pozabo. Morda bo kaksen gram mascobe le dodatno opozorilo koliko je zares pomembna prehrana. Tako da ne sekiraj se prevec, ker saj ves tako hitro kot stvari pridejo,tudi oddidejo in obratno :D.
    In se ena fitneserska za pozitivo: nekaj tednov s povecanimi kcal ugodno vplivajo na pospesitev metabolizma in tako bo v prihodnje kurjenje mascob lazje,kaj menis ;)?

    Lepo bodi in uzivaj na dopustu, predvsem odpocij telo potem pa s polno paro v novo fitnesersko sezno.

    Lp,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti za tale post, si me potolažila. Tale objava, čeprav je debilna mi je prav pasala in mogla sem to delit z vami. Danes sem bila zelo pridna in cel dan (no, ni ga še konec) jedla pravilno. Tudi napihnjena sem veliko manj. Imam hudo genetsko nagnjenost k nabiranju maščob na trebuhu in tam me res takoj zalije, najtežje in najpočasneje na tem predelu tudi izgubljam maščobo (tudi v najboljših dnevih letos še ni blo to to za moje pojme).
      Upam, da bom ta teden zdržala s prehrano. Ko pridem v Lj pa itak s polno paro naprej, treninga v pravem pomenu besede (tek zame ni trening) se res že veselim. Po dopustu imam v planu it na ''clean bulking'' ampak nevem kako bo moja psiha to sprejela, ker itak me bo tud takrat zalival. Si pa res želim malce več oblin in mišic v zgornjem delu telesa (predvsem rame) in je to nekak edina pot, ker v deficitu mišice ne bojo zrastle :/ Imaš tudi s tem kaj izkušenj?

      Lepo se imej!

      Izbriši
    2. Jst imam že "po naravi" :) (10let športne kariere) malo sreče, da imam mišičasto podlago, zato je bolj problem definicija kot kaj drugega :D

      Ti pišem na mail glede ostalih zadev! :)

      Izbriši
  8. Mislim, da nas ima kar večina probleme s prehranjevanjem na dopustu, ki vodi v napihnjenost in nasploh v neprijeten občutek. :) Tudi jaz sem prejšnja leta, tako kot so opisala, neprestano nekaj grickala - smoki tukaj, keks tam, kepica sladoleda tam,... in ko k temu dodaš še glavne obroke, sestavljene iz testelnin, krompirja itd., se kaj kmalu pozna. Sama sem to rešila na dva načina: prvo kot prvo - nisem (oz. nismo) si kupovali teh sladkarij - česar nisi kupil, nimaš pri sebi, ne moreš pojesti :D drugič: pri sebi sem razmislila in sem se odločila, da tistih nekaj minut zadovoljstva ob sladoledu, keksih in ostalih okusnih stvareh ne odtehta nezadovoljstva, ki sem ga potem občutila, ko sem se napihnjena smilila sama sebi. Kakorkoli, menim, da ta tvoja objava ni nekaj, iz česar bi se delali norca in se ji smejali, ampak objava, iz katere se lahko vsi nekaj naučimo... vsakega kdaj zanese in skrene s poti. pomembno je le, da se potem vrneš nanjo in dosežeš cilj, ki si si ga zadal na začetku. Verjamem, da ti bo uspelo! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti za motivacijo! Se strinjam z vsem kar si napisala, ta teden se bom še morala malo kontrolirati (danes mi lepo uspeva), doma s tem nimam težav. In ja najboljša rešitev, ki vedno deluje - če ne kupiš nimaš ;) Glede objave pa takole - sama ne maram brati sponzorskih blogov, na katerih punce samo hvalijo izdelke, ker so jih dobile zastonj in v tem primeru je isto. Zakaj bi pisala, da se super zdravo, pravilno prehranjujem, če se ne? To je isti nateg. Res je, imela sem vse v planu, kot to objavo, kot kupljene zdrave prigrizke, slike vse... ampak rajši povem tako kot je. Vsi smo samo ljudje. So vzponi in padci na tej poti in se mi zdi prav, da napišem tudi kaj takega, ne pa samo kako je vse oh in sploh super ;)

      Izbriši
  9. Menim, da je dopust tudi zato, da se malo spustiš z vajeti, enkrat imamo veliko moči, da smo "pridni", drugič manj. Haa, na dopustu pa nam nagaja še svež zrak, ki daje velik apetit.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hej :)

    Super za tole objavo :), mislim da lahko večini bralcev prej koristi kot škodi.

    Glede tvoje "težavice" pa razmisli o tem, ali si bila pred dopustom morda preveč striktna, si izločila preveč živil, ki jih imaš rada ipd.

    Kar se pa teka tiče, je moja izkušnja taka, da mi nenormalno dvigne apetit (sploh na tešče), zato sem ga zamenjala s šprinti in apetit je manjši (da ne govorim o definiranemu trebuhu, ki je bil prej prvo mesto nalaganja maščob). Poleg tega pa ti je lahko ta tek nek "izgovor", da ješ. Pogosto ženske tečejo/tečemo, da bi skurle kalorije, ampak žal to ne gre tako enostavno.

    Uživaj v dopustu in upam, da se ti uspe upreti pretiravanju z dobrotami ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Te popolnoma razumem, ker se tudi meni vsak prekršek dvojno obrestuje v obliki nakopičenega sala, predvsem na trebuhu -.-"

    OdgovoriIzbriši
  12. Hej :) razumem te da se sekiras ko se tkole pregresis in mas filing k da sp vse ure fitnesa sle v nic ampak bi ti rada samo povedala neki: KAR DOBIS (kg, mascoba...) V 14DNEH LAHKO TUDI IZGUBIS V 14DNEH :) sm bla tut sama na dopustu en tedn pa sm jedla za zajtrk bel kruh marmelade maslo itd pol za kosilo spet ogromno oh res velke porcije potem pa se sladica VSAK DAN ksna tortica, strudl...zvecer pa itak sladoled, palacinke wafli itd v mestu al pa na barki k smo se kartal kaksen cipa, slani arasidi in podobno..pa sm prsla domou, se vzela v roke in vse je blo spet po ta starm takoj :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Katarina, tvoji blogi so vec kot odlicni!
    Da te malo potolazim, na dopustu se skoraj vse zredimo, ceprav se toliko trudimo cez leto.
    Mam pa eno vprasanje, kaksno imas dieto? :) hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Dieta, hhmmm ubistvu je nimam, štejem makrote in to je to. Se pa izgobiam sladkorju, čokoladi in občasno beli moki. V 99% jem samo nepredelano hrano. LP!

      Izbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden