Stevia

september 21, 2014

Stevia je nepogrešljiva na dieti in v mojem vsakdanjiku nasploh. Sem velik sladkosned, kar je na dieti velika ovira, saj mi konstantno dišijo sladke stvari in nasplošno imam rada vse zelo sladkano (kava, čaj, sadje..). Stevia je edina stvar, ki mi to omogoča, saj je brez kalorij, zato si vse sladkam brez slabe vesti, kar res zelo olajša dieto, ter poteši željo po sladkem. Ima tudi zelo nizek glikemični indeks, zato nam ne dvigne sladkorja v krvi in še poveča želje po sladkem (vsaj jaz, če pojem bonbone, čokolado, bi jih potem še cel dan jedla).


Pri nas je na voljo veliko različnih vrst in kombinacij stevie. Poznamo mešanico stevie z maltodekstrinom, ki mi je najmanj všeč, poleg tega pa je še najmanj kvalitetna, saj je maltodekstrin le predelan sladkor (in tudi ni brez kalorij). Druga mešanica je mešanica z eritritolom, ki je najkvalitetnejši med polioli in se pridobiva s pomočjo biofermentaccije (o eritritolu več o posebni objavi). Na voljo pa je še cca 100% stevia, ki jo redkeje uporabljam (je res zelo močna). Meni se najbolj dopade mešanica z eritritolom, saj je res skoraj (če ne) identična sladkorju. V naših trgovinah je na razpolago veliko različnih znamk, vendar niso vse enake (ne po okusu, ne po kvaliteti). Poizkusila sem Truvio, PureVia stevio, DM-ovo, Raw Kitchen, Krueger, leklerkovo Marquee Repere in razlike med njimi so velike - okus, sama sestava, sestavine, kvaliteta in nutricionalna vrednost. Najbolj me moti plastičen, nepristen okus, ki na koncu zagreni (stevia v čisti obliki je itak sama po sebi grenka, ampak trenutno ne govorim o tem). To zna pokvariti jed in pijačo, ki jo sladkamo, zato je okus zelo pomemben.

Trenutno je moja najljubša stevia SugarSweet stevia, slovenske znamke SunSteviaki je po okusu in konsistenci na las podobna sladkorju (kristalčki, ki hrustajo kot sladkor). Na voljo je v 2 različicah, bolj (1:10) in manj (1:2) sladki. 1:10- 1 žlička stevie ustreza 10 žličkam sladkorja in 1:2 - 1 žlička stevie ustreza 2 žličkam sladkorja. Všeč sta mi obe, odvisno tudi od uporabe (1:10 večinoma uporabljam za sladkanje pijač, 1:2 pa za hrano). Gre za mešanico z eritritolom, iskreno povedano, ne čutim razlike med Sunstevio in navadnim, belim sladkorjem. SunStevia ponuja tudi stevio v cca 100% obliki.

Kje vse uporabljam SunStevio?
Čaj, kava, limonada, kakav, ovseni kosmiči, skuta, sadje, doma narejeni sladki prelivi, palačinke, piškoti, mafini, carski praženec (njamii!!!), smoothiji, doma narejena čokolada, sladice... skratka povsod, kamor bi dali sladkor oz. kaj bi sladkali.

Več o SugarSweet Stevi-i in zakaj jo obožujem si lahko preberete tukaj.
Kupite jo lahko na omenjeni spletni strani, ter fizično v trgovinah Kalček, Maxximum, VitaCare, Jablana ...

Skratka, če povzamem, zame je stevia must have na dieti in sem jo 10000% zamenjala s sladkorjem. Res zelo oljaša življenje na poti do željene postave!
Naj omenim še to, da ne gre za umetno sladilo (kot npr aspartam, acesulfam, splenda) ampak naravno sladilo!


You Might Also Like

4 comments

  1. Hej, a lahko poveš še katere stevie si probala, da vem, česa ne kupovat :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem dodala v post, sicer pa, probala sem: Truvio, PureVia stevio, DM-ovo, Raw Kitchen, Krueger in leklerkovo Marquee Repere. Najslabša je Krueger, po okusu pa mi je najbolj zanič Truvia. SugarSweet 1:2 res zmaga, men je najboljša ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Živjo! Zanima me koliko makrotov posameznih živil dnevno vneseš? :)

    Lep večer!

    OdgovoriIzbriši
  4. živjo :) a DMjeva stevia ti je bila dobra?

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden