Nizkokalorična kremna juha iz Hokaido buč

november 27, 2015

Buča, fuj - je moja prva asociacija na to ''zelenjavo?''. Zadnjič sem bila na kosilu in je bila za predjed kremna juha, za katero sem predvidevala, da je zelenjavna. Juha je bila ena najboljših (če ne kar najboljša) kar sem jih sprobala. Bila je iz Hokadio buče. Poleg tega pa američani zelo pogosto uporabljajo bučni pire v vseh vrstah (sladice, kosila) ''fitnes'' jedeh, saj ima zelo zelo nizko kalorično vrednost. 100 gramov buče ima le 49 kcal, od tega 12g OH, 0g M in 2g B.
Hokaido bučo ali tudi pod drugim, slovenskim imenom znano Muškatno bučo dobimo v vsaki trgovini, jaz sem jo kupila v Hoferju.
Izmed vseh receptov, ki sem jih našla na internetu, sem enega predelala v svojega. Je čisto enostaven.


Sestavine:
1 buča
2 stroka česna
voda po občutku
2 žlici lahke smetane za kuhanje z 10% maščobe (dobiš jo v Mercatorju)
malo kokosove maščobe
1 žlička muškatnega oreha
sol
kajenski poper
1 žlička Vegete

Postopek:
Bučo operemo, narežemo in odstranimo sredico ter peške. Zelo pazljivo odstranimo lupino (pripročam z lupilcem za krompir). Će ne gre, bučo najprej prepražimo, da se lupina zmehča. Česen narežemo in prepražimo, nato dodamo bučo in skupaj pražimo približno 5 minut v pokriti posodi in na majhnem ognju. Dodamo ravno toliko vode, da pokrijemo na koščke narezano bučo, sicer bo juha preredka. Dodamo sol, kajenski poper, vegeto in muškatni oreh. Ko so koščki buč mehki posodo odstranimo z ognja. S paličnim mešalnikom zmiksamo do gladke mase, ki ji nato dodamo smetano za kuhanje ali mleko (po želji). Vse dobro premešamo in pustimo, da zavre.
Na koncu za lepši videz pokapamo s smetano in bučnim oljem.

You Might Also Like

5 comments

  1. Tole je tudi moja najboljša juha :D In ja, tudi meni je bila na začetku obupna- mislim zgledala je obupno, kot nekaj kar nebi nikoli jedla. Btw, če daš na male košče, prepražiš, dodaš malo bučnega olja in bučnih semen čez je tudi dober dodatek namesto krompirja zraven piščanca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Muškatna in hokaido buča ni eno in isto, samo kot opozorilo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hokaido buče ni potrebno lupit. Lupljenje je zamudno opravilo in mi smo buče vedno lupili, potem pa sva z očijem iz lenobe enkrat samo narezala, popražila, pokuhala in nato zblendala s paličnim mešalnikom in je bil rezultat ISTI kot če bi jo olupila. Poskusi, če ne verjameš, tudi jaz sprva nisem mogla verjet, ampak ja, lupina se popolnoma zmehča pod vplivom toplote in je tudi povsem užitna, mogoče da celo polnejši okus. Sem tudi poguglala takrat, in sem opazila, da tudi drugi odsvetujejo lupljenje, ker je nepotrebno. :-) Poskusi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sej je napisala, da ce ne gre je ni potrebno lupit, samo vrjetno je njej boljse ce olupi, kar je pa cist odvisno od okusa oz. sama raje olupim ze zaradi boljsega obcutka da ne jem lupine...malo bolj podrobno si preberite postopek naslednjic...
    Drugace pa ja, super objava in recept :) tudi zame je to ena najboljsih juh :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hm, ne vem, če moram res jaz podrobneje prebrati, namreč, nikjer v receptu ne piše, da je ni potrebno olupit, piše samo, da se jo lahko pred lupljenjem prepraži, če ne gre olupit surove. Drugače pa sem podala samo dobronameren nasvet, s katerim konkretno prihraniš na času in se znebiš neprijetnega opravila, ker sem dobila občutek, da večina ljubiteljev bučne juhe sploh ne ve, da je lupina buč užitna in okusna. :-) Če jo zavržeš, zavržeš tudi koristne vlaknine v lupini. Sicer pa, vsakomur svoje, upam, da pa komu vseeno moj nasvet koristi.

    OdgovoriIzbriši

Priljubljeno all time

Priljubljeno zadnjih 30 dni

Priljubljeno zadnji teden